Bagaimana hendak memilih jurufoto perkahwinan sesuai dengan diri anda?

Memilih jurufoto perkahwinan adalah lebih daripada sekadar mengupah seseorang yang mempunyai kamera yang bagus dan mengambil gambar pada hari majlis anda. Fotografi perkahwinan lebih daripada itu. Matlamat artikel ini adalah untuk membantu anda memilih jurufoto yang tepat dengan diri anda.

 

1. Reviews – Bagaimana pengalaman pelanggan mereka yang lalu?

Jika feedback yang baik banyak dari pelanggan mereka sebelum ini, ini satu petanda yang baik.
Feedback yang baik menunjukkan pelanggan sebelum ini menerima pengalaman yang bagus dari jurufoto itu.

2. Kenal pasti waktu majlis anda sama ada pada waktu siang atau malam?.

Sekira pada waktu malam, penggunaan cahaya tambahan seperti flash menjadi keutamaan bagi menghasilkan gambar yang baik. Jurufoto anda harus lah mahir dalam skill dalam pencahayaan. Jika tidak, musnah lah harapan anda bagi mendapatkan gambar-gambar yang baik untuk dijadikan kenangan.

3. Seni Kreativiti

Seorang jurugambar perkahwinan profesional tidak hanya mahir dalam aspek teknikal semata-mata, tetapi dia juga harus ada seni kreativiti. Kreativiti yang hebat membolehkan jurugambar anda mendekati setiap tangkapan dengan sudut pandangan artistik yang unik memastikan bahawa gambar bukan sekadar gambar

4. Personaliti

Selain itu, personaliti jurugambar perkahwinan juga sama penting. Bagaimana mereka berinteraksi dengan anda semasa di majlis perkahwinan nanti? Adakah mereka ramah? Anda akan menghabiskan seharian penuh dengan jurugambar anda pada hari yang paling penting dalam hidup anda. Jurugambar perkahwinan dengan keperibadian yang sesuai dengan keperibadian anda sangat penting untuk keseluruhan pengalaman perkahwinan anda.

5. Gaya Fotografi

Adakah anda suka gaya fotografi mereka? Semasa meneliti, anda akan melihat banyak gaya fotografi perkahwinan. Pada masa yang sama, anda akan mula melihat gaya yang anda gemari. Anda akan mendapat idea yang lebih baik mengenal pasti gaya artistik jurufoto di Instagram mereka atau di  laman web mereka. Ambil masa lebih banyak untuk meneliti portfolio lengkap sebagai mengenal pasti hasil kerja mereka.

6. Penceritaan (Story Telling)

Sekiranya anda melihat perkahwinan yang ditulis sebagai skrip filem, anda akan melihat jalan cerita utama yang dikelilingi oleh cerita sampingan yang lebih kecil yang berlaku pada masa yang sama. Contohnya, semasa upacara perkahwinan, kisah utamanya adalah pengantin lelaki & perempuan. Namun, mungkin terdapat banyak cerita sampingan yang berlaku pada masa yang sama. Contohnya, ibu atau ayah yang mengalir air mata dari mata mereka atau reaksi dari keluarga.

7. Bilangan Juru Foto 1 atau lebih

Tidak kira seberapa baik jurufoto itu, dia tidak boleh berada di semua tempat pada masa yang sama. Setiap jurugambar perkahwinan, masing-masing dengan fokus yang berbeza. Sebagai contoh, jurufoto utama kami memberi tumpuan sepenuhnya kepada pengantin lelaki dan perempuan. Jurufoto kedua pula akan menumpukan perhatian pada gambar reaksi dari keluarga, tetamu, dan lain-lain. Jurufoto ketiga (apabila diperlukan) akan menumpukan perhatian pada cerita kreatif dengan sentiasa membuat tinjauan dan bergerak di sekitar tempat kejadian untuk mencari sudut dan komposisi subjek kami yang unik.
Mempunyai banyak jurugambar membolehkan pasukan memperluas liputan dan pandangan kreatif pada acara tersebut. Walaupun bagaimana pun kami mengesyorkan dua jurugambar tanpa mengira saiz perkahwinan anda.

 

Nak lihat gambar-gambar kahwin dari kami?, klik link ini

 

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT