Cara Mencari Kasut Hari Perkahwinan yang Sempurna

Dalam senarai aksesori pengantin yang perlu dibeli bagi melengkapkan hari perkahwinan anda, penentuan jenis kasut pengantin yang paling sesuai dengan gaun anda adalah sangat penting. Bagi beberapa pengantin wanita, mereka utamakan memilih rekaan yang serasi dengan gaun, sementara itu sesetengah pengantin lain, memilih kasut perkahwinan mempertimbangkan keselesaan tanpa mengira gaya. Apa pun keutamaan anda, pada akhir hari perkahwinan anda, kasut hari perkahwinan anda mempunyai peranan besar yang harus dipenuhi. Anda mesti menyukainya, ya, tetapi anda juga mesti memakainya untuk jangka masa yang panjang dalam masa 8 jam (fikirkanlah sebentar). Oleh itu, bagaimana anda mengetahui jenis kasut pengantin yang paling sesuai untuk anda?

Tentukan gaya pengantin anda.

Oleh kerana tidak mungkin anda membeli kasut perkahwinan dan gaun di kedai yang sama, memahami gaya pengantin keseluruhan anda adalah kunci untuk memastikan konsistensi pada tema. Jika Anda ingin penampilan yang lebih vintage atau retro, pastikan untuk memadankan gaya kasut anda dengan era yang sama. Perhatikan apa-apa perincian atau hiasan pada gaun anda yang dapat ditemakan pada kasut anda, serta bahan-bahan tertentu (renda, satin, tulle, crystal.) Yang dapat dipadankan.

Cari pakaian anda terlebih dahulu.

Walaupun anda terpesona pada kasut perkahwinan impian anda, jangan membelinya jika anda belum menemui baju pengantin yang sesuai. (Walaupun, jika anda benar-benar berminat pada sesetengah kasut, dan ingin membelinya “berjaga-jaga.” Anda mahu kasut pengantin anda melengkapkan pakaian anda dalam setiap aspek – gaya, warna, hingga setiap perincian dan hiasan terakhir – dan panjangnya pakaian juga penting. Sekiranya anda memakai pakaian yang lebih pendek, kasut anda boleh menjadi aksesori pernyataan utama, dengan menambahkan warna, glam, romantik — atau sekadar keanggunan moden . Sedangkan, jika gaun anda adalah gaun panjang, mereka tidak akan kelihatan seperti itu.

Mula meneliti pilihan kasut pengantin.

Walaupun membeli-belah pakaian perkahwinan adalah keutamaan, tidak ada alasan mengapa anda tidak dapat mula meneliti gaya kasut perkahwinan. Banyak kedai mempunyai lebih banyak inventori dalam website berbanding di kedai, jadi melayari dalam website memberi anda akses ke rangkaian kasut yang lebih luas, yang membantu anda mengetahui butiran apa yang anda suka dan tidak suka. Setelah anda capai carian anda, akan lebih mudah untuk mula membeli kasut hari perkahwinan anda setelah anda menjumpai pakaian tersebut.

Jangan membeli tanpa mencubanya terlebih dahulu.

Walaupun laman web adalah cara terbaik untuk meneroka gaya dan merasakan apa yang anda suka, beberapa pakar memberi amaran agar tidak membeli kasut perkahwinan anda secara dalam laman web. Ini adalah sepasang kasut yang anda akan berdiri selama berjam-jam, jadi sangat penting untuk mencuba kasut terlebih dahulu dan merasakan betapa selesanya ia berdiri dan berjalan-jalan sebelum anda beli.

Jangan takut warna.

Seperti setiap keputusan gaya lain yang anda buat untuk hari besar anda, warna kasut apa yang akhirnya anda pakai bergantung pada jenis pengantin anda. Pengantin klasik dan tradisional kemungkinan akan digayakan dengan warna putih, tetapi jika sedikit kasut menarik minat anda, jangan takut pergi ke luar kotak di bahagian warna. Sekiranya anda ingin kelihatan menarik, disarankan untuk mempertimbangkan warna metalik, yang “menambah sedikit kilauan dan kilauan untuk menarik perhatian.”

Pertimbangkan tempat anda

Sama seperti anda memeriksa cuaca untuk memastikan anda memakai kasut yang sesuai sebelum memakianyai. Tidak lupa pertimbangkan tempat majlis ketika memilih kasut mereka – terutamanya jika anda mengadakan upacara luar, di rumput rumput atau di pantai. Tempat perkahwinan anda akan mempengaruhi tumit yang harus anda pakai.

Utamakan keselesaan.

Kita selalu fokus pada gaya, tetapi jika kaki anda sangat kesakitan sehingga anda perlu menanggalkan kasut anda untuk menikmati diri anda. Yah..apa guna memakainya? Pertimbangan pertama anda adalah ketinggian tumit: Semakin tinggi tumit, semakin banyak tekanan pada bola kaki anda. Tumit rendah hingga pertengahan dan juga tumit chunkier akan membuat anda berdiri lebih lama, dan terdapat banyak flat pengantin yang cantik di luar sana juga. Juga, pertimbangkan lebarnya – terutamanya jika anda mempunyai kaki yang sempit atau lebar, kasut yang mempunyai tali menawarkan penyesuaian lebar, yang memungkinkan muat yang sempurna untuk siapa saja.”

Jangan tunggu hingga saat-saat terakhir.

Walaupun yang terbaik adalah mencari baju anda sebelum membuat keputusan kasut pengantin anda, anda harus membelinya dan mengasah beberapa gaya utama pada masa yang sama — bukan hanya kerana anda perlu mengetahui cara memadankan kasut anda dengan pakaian anda, tetapi kerana anda perlu membelinya terlebih dahulu dari kelengkapan dan perubahan pakaian anda. Pembuat baju atau penjahit anda memerlukan ketinggian kasut perkahwinan anda dengan tepat sebelum mereka dapat memulakannya. Dengan cara itu mereka dapat menyesuaikan panjang gaun anda berdasarkan ketinggian kasut perkahwinan anda untuk penampilan yang sempurna

 

photoby@qahharphotography

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT